Wat houdt de interbank lening industrie tegen?

image

Geld lenen

Geld lenen hoeft niet duur te zijn, als je de reclames dienen geloven. Maar veel kredietaanbieders adverteren met een rentepercentage dat maar voor heel weinig consumenten geldt. Lees waar je op dienen letten als je geld wilt lenen.

Wanneer leen je?

Indien je vrij opneembaar spaargeld hebt, moet je niet gaan lenen. De enige uitzondering op die regel zijn de aankoop ofwel verbouwing van een eigen woning. Of het verstandiger is om daarvoor je spaargeld te gebruiken ofwel om een lening af bij sluiten hangt af van je persoonlijke belevenis.

Houd betreffende het afsluiten van dezelfde lening rekening aan de gebruiksduur van het artikel dat je aan de lening wilt kopen. Als je bijvoorbeeld 5 jaar in een auto wilt rijden, moet de looptijd van de lening niets langer zijn om te voorkomen dat je met een restschuld blijft zitten.

Precies waar let je met?

Je kunt beter niet lenen bij aanbieders die de nadruk leggen op 'Geld lenen zonder BKR' of 'Snel geld lenen'. Identiek geldt voor de zogenaamde flitskredieten.

Ga niets met de eerste aanbieder in zee. Je kunt honderden en vaak zelfs duizenden euro's besparen sinds een lening af te sluiten bij een voordelige aanbieder. Vraag minimaal 2 offertes op bij meerdere aanbieders. Let bij het vergelijken op:

 • De looptijd van de lening. Wanneer is hij afbetaald?
 • De effectieve rente. Hoe hoog zijn de rente op jaarbasis, inclusief alle kosten?
 • De hoogte van de aflossing. Hoeveel ga je per maand betalen?
 • De geldigheid van de offerte. Lage rentes is soms beperkt geldig, waardoor je snel moet beslissen.

Let op verzekeringen die de aanbieder aan de lening probeert te koppelen, zoals een betalingsbeschermer of overlijdensrisicoverzekering. Bedenk of je die nodig hebt en hoeveel de bijkomende kosten zijn.

Welke verzekering heb je nodig?

De grootste instinker bij leningen is de verzekeringen die eraan gekoppeld worden. Dikwijls aanbieders proberen je buiten een lening ook betalingsbeschermers betreffende te bieden. Dat moeten problemen voorkomen als het financieel even slechter geworden juist gaat. Wees kritisch volgens dit soort verzekeringen. Regelmatig heb je ze niet nodig.

Wat gebeurt er gelijk je dood aan je schuld? De grote banken schelden hem erg vaak kwijt, maar veel andere aanbieders kloppen bij je nabestaanden aan. Om dat bij voorkomen kun je dezelfde overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij je lening. Vraag je af of je dat ongetwijfeld nodig hebt. Misschien laat je naast je lening ook vermogen gelijk, zoals omdat je overwaarde hebt op je huis. Weet dat een overlijdensrisicoverzekering zelden verplicht is bij een lening. Is dat ongetwijfeld verplicht, dan ben je altijd vrij in de keuze waar je hem afsluit.

Aanvraag voordat een lening afgewezen?

Dezelfde kredietverstrekker heeft het recht een aanvraag voor dezelfde lening af te wijzen. Voordat een afwijzing kunnen meerdere redenen zijn. Denken bijvoorbeeld aan een negatieve BKR-registratie (Bureau Krediet Registratie) of een te laag inkomen. Afhankelijk van de reden van afwijzing kun je bij een andere aanbieder informeren. Je kunt tevens je BKR-registratie opvragen.

Negatieve BKR-registratie

Zodra je een lening hebt afgesloten, worden de kennis van de overeenkomst aangemeld bij BKR. Vanaf datgene moment ben je daar dus bekend. Is het krediet beëindigd? Dan blijven je gegevens nog 5 jaar waarneembaar. Daarna verdwijnen ze moeiteloos uit u Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Als je een negatieve BKR-registratie hebt en je van mening bent dat dit onterecht is, kun je dezelfde verzoek tot correctie indienen bij de bank of kredietverstrekker die jouw gegevens heeft aangemeld bij BKR. Je gegevens worden dan gewijzigd als ze feitelijk onjuist zijn. Kom je niet tot een oplossing dan kun je een beroep doen op de Geschillencommissie BKR; dat kost €50. Als de commissie jou in het direct stelt, krijg je datgene bedrag terug.

Neem actie bij problemen

Lukt het dezelfde weleens niet om rente en aflossing te betalen? Laat het dan niets op zijn beloop, maar neem zelf contact met aan je kredietverstrekker. Regelmatig zijn er wel wat te regelen.

Heb je een klacht betreffende je lening of je financiële tussenpersoon? Dien die later schriftelijk in bij je aanbieder. Ben je niets tevreden met het antwoord? Richt je later tot het Klachtinstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Geef de aanbieder 8 weken de tijdsbestek om te antwoorden plus dien de klacht bij het Kifid in 3 maanden na de reactie van de aanbieder boven.

Hypotheekrenteaftrek en meer belastingvoordeel

Belastingvoordeel bij een eigen verblijf

Heeft u een bijzonder verblijf? Dan kunt u profiteren van belastingvoordeel. Bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. Maar ook kosten er omheen de koop en verkoop van uw verblijf kunt u aftrekken van jouwe inkomsten voor de belasting. Lees er meer over.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die u betaalt voor uw hypotheek kunt u tussen voorwaarden aftrekken betreffende uw inkomen in box 1. Doordat u geld terugkrijgt van de Belastingdienst betaalt u netto minder aan uw hypotheek.

Kosten die u 1 keer mag aftrekken

Bijvoorbeeld:

 • Taxatiekosten
 • Advieskosten voor uw hypotheek
 • Afhandelingskosten voor uw hypotheek
 • Kosten aanvragen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Notariskosten hypotheekakte
 • Vergoeding voor vervroegd aflossen (eerder boeterente).
 • Kosten die u elk jaar mag aftrekken

Zoals:

 • Hypotheekrente over de lening rente lening van uw woning
 • Betalingen aan de grondeigenaar voor erfpacht, opstal ofwel beklemming
 • Onderhoudskosten voor een rijksmonumentenpand.
 • Nauwlettend weten die kosten jij kunt aftrekken?
 • Kijk op de website van de Belastingdienst.

Hypotheekrenteaftrek: de voorwaarden

Bekijk ofwel u voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld:

U gebruikt de hypotheek alleen voordat u kopen, verbeteren of onderhouden van uw woning. Of voor de afkoop betreffende het recht betreffende erfpacht.

De woning is jouwe hoofdverblijf. De rente voordat de koop van uw vakantiehuis ofwel tweede woning kunt jij niet aftrekken.

U lost uw hypotheek minstens annuïtair of lineair in maximaal 30 jaar helemaal af. Heeft jij een hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan kunt u de hypotheekrente soms tevens aftrekken als u gedeeltelijk of niet aflost.

Verkoopt jij de woning met overwaarde? En koopt u in 3 jaar een nieuwe verblijf? Dan moet jij de overwaarde gebruiken voordat jouwe nieuwe huis om opnieuw van hypotheekrenteaftrek bij kunnen profiteren. Dit heet de bijleenregeling.

Voor jij hypotheekrente kunt aftrekken, telt een deel van de waarde van jouwe woning mee als inkomen voordat de belasting. Dit heet eigenwoningforfait en is een percentage van de WOZ-waarde van uw verblijf. De gemeente stelt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast.

Wanneer is de hypotheekrente niets aftrekbaar?

Als u na 31 december 2012 voordat de eerste keer dezelfde hypotheek heeft afgesloten en dit een aflossingsvrije hypotheek was. Of een hypotheek dat u niet boven maximaal 30 jaar ten minste annuïtair aflost.

Als u dezelfde deel van jouwe hypotheek voor iets verschillend gedragen dan voor uw woning. Bijvoorbeeld voor een auto of de studie van uw kinderen.

Hoedanig hoog is de teruggave op hypotheekrenteaftrek?

Dat ligt aan uw inkomen. Hoe meer u verdient, hoedanig hoger uw hypotheekrenteaftrek. De overheid verlaagt de maximale hypotheekrenteaftrek nu langzaam. Vooral als u in een hogere tariefschijf zit, merkt u dit. Valt u in de hoogste schijf? Dan is de hypotheekrenteaftrek in 2020 verlaagd volgens 46%.

Hoe krijgt u jouwe hypotheekrente terug?

De aftrekbare rente krijgt u voor dezelfde deel terug van de Belastingdienst. U kunt het bedrag dat u terugkrijgt in 1 keer ontvangen na afloop van u belastingjaar naar aanleiding van uw aangifte over datgene jaar. Kiest u voordat een voorlopige teruggaaf? Later krijgt u elke kalendermaand een deel terug. Na afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst enigszins u te veel of te weinig heeft gekregen.

Precies waar vind ik de gegevens van mijn hypotheek dat ik nodig heb voor de belastingaangifte?

In uw Financieel Jaaroverzicht ziet u tevens uw Hypotheek jaaroverzicht. Daarin staat hoeveel u betreffende hypotheekrente en eventueel betreffende aflossing heeft betaald. Ook ziet u wat uw openstaande hypotheekbedrag was betreffende het aftrap en betreffende het einde van het jaar.

Uw Financieel Jaaroverzicht 2019 staat uiterlijk 20 februari 2020 voor jij klaar boven Internet en Mobiel Bankieren. U ontvangt een Bankmail in Internet Bankieren indien uw overzicht klaarstaat.

 1. Tips voor lenen
 2. Zo leent u verantwoord geld

Spaargeld gebruiken, zijn altijd goedkoper dan geld lenen. Maar sluit jij een lening af, dan wilt jij er ongetwijfeld van zijn dat u die kunt terugbetalen. 6 tips om zo correct mogelijk bij lenen.

Bepaal hoeveel jij elke maand kunt missen: leen verantwoord

Een lening heeft jij niet direct terugbetaald. Maak eerst dezelfde overzicht betreffende uw maandelijkse inkomsten plus uitgaven. Houdt u geld over? Later is dat het bedrag wat u kunt missen aan u terugbetalen van uw lening en de rente. Bedenk ook of dit in de toekomst nog lukt. Als u bijvoorbeeld slechter geworden gaat werken of uw kinderen gaan studeren.

Bereken jouwe maandlasten

Bereken hoeveel u kunt lenen

Kies dezelfde looptijd die past betreffende uw budget

De periode waarbinnen u een lening moet terugbetalen heet de looptijd. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. U heeft daarbij meer tijd om het bedrag dat u heeft geleend terug te betalen. Maar betreffende een langere looptijd betaalt u wel langer rente. De totale kosten van uw lening zijn daardoor hoger dan betreffende een kortere looptijd.

Kies een looptijd die past bij de levensduur

Stel, jij leent voor een auto en jij verwacht dat die nog 5 jaar rijdt. Kies dan voordat een looptijd van maximaal 5 jaar. Anders betaalt u weldra voor iets dat jij niet langduriger gebruikt.

Voeg leningen samen

Heeft jij meerdere leningen? Sluit deze dan over naar 1 nieuwe lening. Dit geeft langduriger overzicht en is erg vaak voordeliger.

Bekijk de voordelen van oversluiten

Ontvang belastingvoordeel bij een verbouwing

Leent jij geld om uw koophuis bij verbeteren? Bijvoorbeeld voor een verbouwing of nieuwe keuken? Dan kunt u de rente van jouwe Persoonlijke Lening aftrekken van jouwe belastbaar inkomen.